Ce este un program antivirus?
Programele anti-virus contribuie la protejarea computerelor împotriva virusilor, viermilor, cailor troieni precum si a altor "invadatori" care pot ataca un computer. Însa, în acest caz, e mai grav decât o simpla raceala. Virusii, viermii si ceilalti asemenea lor se dedau deseori la actiuni rauvoitoare, cum ar fi stergerea de fisiere, accesarea de date personale sau utilizarea computerului pentru a ataca alte computere.
De ce trebuie sã utilizati un program anti-virus?
Se poate preveni "îmbolnavirea" unui computer prin "injectarea" unui program anti-virus. Retineti doar ca, asemenea dozelor de vaccin, deseori nu este suficienta o singura administrare. Este necesara administrarea regulata a unor doze auxiliare. În situatia de fata, acest lucru înseamna pur si simplu actualizarea regulata a programului anti-virus. Aceste actualizari se ofera în general pe baza unui abonament la distribuitorul de produse anti-virus.
Cum pot proteja computerul împotriva virusilor si a altor dãunãtori?
Trei pasi importanti pot ajuta la mentinerea stãrii de sãnãtate a computerului.
Pasul 1. Instalati programul anti-virus pe computer
Este esential sã aveti programul anti-virus instalat pe computer si sã fie în stare operationalã.
Cum aflu dacã am instalat un program anti-virus?
Multi producãtori importanti de computere adaugã pe noile computere cel putin o versiune de probã a unui pachet cunoscut de programe anti-virus. Pentru a vã asigura cã programul anti-virus este adus la zi, consultati Pasul 2.
Verificaţi dacã în lista de programe din meniul Start existã un program anti-virus.
Iatã câteva companii care furnizeazã software anti-virus pentru utilizatorii la domiciliu: McAfee, Symantec si Trend Micro.
Cum instalez un program anti-virus?
Dacã nu aveti programe anti-virus instalate pe computer, aveti posibilitatea sã obtineti unul de la companiile enumerate mai sus. Multe companii anti-virus oferã versiuni de probã pentru a fi descãrcate de pe siturile lor Web. Dacã aveti deja instalat un program anti-virus, dar doriti sã instalati un nou produs de la o altã companie, asigurati-vã cã ati dezinstalat produsul curent înainte de a-l instala pe cel nou.
Pasul 2. Un program anti-virus învechit este un program anti-virus inutil
Programele anti-virus se bazeazã pe actualizãri regulate pentru a contribui la protejarea împotriva ultimelor amenintãri. Dacã nu vã abonati la aceste actualizãri, computerul poate deveni vulnerabil în fata atacurilor unor programe dãunãtoare.
Cum aflu dacã programul anti-virus este actualizat?
Este necesar sã faceti un abonament anual la compania producãtoare a programului anti-virus pentru a vã asigura cã programul anti-virus este mentinut la zi si eficient. Dacã ati achizitionat un abonament, majoritatea programelor anti-virus se vor actualiza singure atunci când vã conectati la Internet.
Pentru ca programul anti-virus sã se actualizeze, deschideti-l din meniul Start sau din bara de activitate si cãutati informatiile despre starea actualizãrii. Dacã totusi nu sunteti sigur cã programul anti-virus este actualizat, luati legãtura cu furnizorul programului.
Pasul 3. Asigurati-vã cã programul anti-virus este configurat corect, pentru a proteja sistemul
Setãrile urmãtoare ar trebui activate implicit la instalarea programului si nu ar trebui dezactivate pentru perioade lungi de timp. Dacã este necesar sã dezactivati aceste setãri pentru a instala un nou program software sau din alte motive, reactivati setãrile respective cât mai curând posibil. Scanarea "la accesare" sau "în timp real" ("on-access", respectiv "real-time") ar trebui activatã. Ar trebui sã aparã o pictogramã în zona de notificare pentru a indica dacã aceastã setare este activatã. Dacã faceti clic pe pictogramã, veti vedea detalii privind setãrile programului anti-virus. Un clic pe pictograma programului anti-virus din lista Programe a meniului Start ar trebui sã vã ofere aceleasi informatii.
Programul anti-virus trebuie sã efectueze o scanare planificatã a discului fix. Programul anti-virus ar trebui configurat sã scaneze implicit posta electronicã[1]
Cel mai bun antivirus: Bitdefender Internet Security 2012
Publicat pe 27 Martie 2012
Bitdefender, liderul pieţei locale de soluţii antivirus, anunţă că produsul Bitdefender Internet Security 2012 şi-a surclasat toţi competitorii şi a obţinut cel mai mare punctaj din competiţia AV-TEST, în urma testărilor derulate în ianuarie şi februarie anul acesta.
AV-TEST este unul dintre cele mai respectate şi reputate laboratoare de testare independente din lume pentru produse antivirus şi antispyware, resursa de referinţă pentru domeniul securităţii informatice.
După ce în anul 2011 Bitdefender a câştigat premiul AV-Test Best Protection 2011, confirmând performanțele deosebite ale tehnologiilor mărcii, produsele româneşti se menţin în topul industriei obţinând în prima rundă de testare a anului 2012 cele mai bune evaluări.
Bitdefender a primit punctaje maxime la testarea capacităţii de protecţie şi de reparare a sistemului după o infecţie, fiind recunoscut de asemenea ca unul dintre cele mai uşor de folosit produse.
Testările AV-TEST au evaluat 23 de produse de securitate destinate utilizatorului individual şi 8 produse pentru mediul de business pe platforma Windows XP (SP3, 32 bit).
Testele au luat în calcul:
- Protecţia împotriva infecţiilor malware
- Curăţarea şi repararea computerului infectat
- Impactul software-ului de securitate asupra utilizării computerului
“Securitatea calculatorului este crucială în condiţiile în care ameninţările informatice sunt din ce în ce mai complexe. Produsele Bitdefender au dovedit şi în această rundă de testare că sunt cu un pas înaintea atacatorilor”, declară Sorin Dudea, şeful laboratoarelor antivirus şi antispam din Bitdefender.[2]